Passionate readers

Tuesday, 5 November 2013

LOCAL: Makna misteri dalam kata-kata harian, apa itu bob dan daboom.

Selalu kita panggil orang yang berbadan besar yang kita tak tahu nama sebagai Bob. Aku tak tahu la korang tapi dikalangan rakan-rakan aku memang Bob tu dah jadi sebagai term yang kami akan faham. Tiba-tiba aku terfikir kenapa kita panggil orang sebegitu sebagai Bob. Bila dimain dengan akronim mungkin maknanya seperti berikut.

Bob = Bag of Blood

Masuk akal jugak kan?

Yela, orang berbadan besar mempunyai jisim badan yang besar dam seumpama sebuah bank darah yang berjalan. Oleh sebab itu, panggilan bag of blood menjadi boleh diterima akal.

Satu lagi term kami terus faham ialah Da' Bom. Da' Bom ini biasa digunakan untuk merujuk seorang perempuan yang boleh tahan kejadiannya. Bila diterjemah maka menjadi..

Da' Bom = Da' Bag Of Meat

Meat apa korang faham sendiri la ye.

Macam lagu Ruffedge dulu

 " kau memang tertarik, menarik, kau memang de' bom! "

So, bila orang sebut bob or korang sebagai da' bom silalah memberi respon yang korang rasakan perlu. Sebab hari ini korang dah tau apa maksud disebalik term-term tu.

KKu et.al
P/s: aku sendiri pun dah nak termasuk dalam Bob tu.

No comments:

Post a Comment

We keep this comment box as traditionally possible for all convinience, no need of G+ account, no need of CAPTCHA, no need of approval, that is how we really want to hear your feedback and opinions. So feel free to leave your thought, comment, recommendation, opinions and suggestion to us. We will tried to answer and take action from your thought as your thought is a gold to us to make this blog better. Thank you for all your times here at The Golden Sentinel. Open comment to all. TQ

Best out there

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...