Passionate readers

Friday, 26 July 2013

AUTO : Apa itu CVT pada Saga FLX anda? CVT for dummies

Proton Saga FLX 1.3 Exe 

I am a proud owner of Saga FLX 1.3 Exec. Never had problem with the car. Service always on time. Drive 80kmh go and back from work at 15km per day. Using Shell RON 95 and refill at RM 20 all the time. Drive alone prefer using Fan if hot then will used Air-con. Seldom used SAT, only used when on Highway. Feel safe using GoodYear Ducaro Ga 14" tyre. Only used Petronas Syntium 800 engine oil. Simple words, i am a stock guy! I be like this because the car had run smooth and perform it purposes just by its set standard no need for upgrade. Except the stock wiper - worst!. 





Standard 1.3 IAFM CamPro. Notice the Garret behind the air filter box?
Engine

CamPro IAFM 1.3L
120 Nm torque
94 bhp
Petronas Syntium 800 10W-40


This is the CVT Punch gearbox
Powertrain

CVT = Continuously Variable Transmission (CVT)
Made = Punch Powertrain ( also doing tranny for
Audi, MINI, Hyundai, Kia, etc)
Model = VT2 Transmission
Maximum torque tolerance = 186Nm ; VT2 is more as capable to withstand the CamPro torque, belt snap issue is no issue under 200,000 Km mileage.
Weight = 55kg
Drive = Chain driven ; utilise wet sump clutch
Gear = 6 stepped gear ; P R N D L ; SAT ;- Give feel like normal shift (eat fuel)
Temperature resistant = 150 C ; Radiator for cooling

CVT fluid = ExxonMobil EZL799 
CVT fluid service interval = 60, 000 Km ; 40, 000 standard for auto tranny at any shops.
Expected lifespan = 200,000 Km

Safety

ABS = Anti lock brake system 
EBD = Electronic Brake-Force Distribution 
SRS Airbag = Driver & Passenger

Tips and Care 

FLX owner should aware of the CVT gearbox. This is new technology applied by Proton and yet CVT are still at medium level of expertise in Malaysia. Only selected workshop can repair CVT at decent prices. One should always take care of his/her CVT all the time and be aware to any abnormalities coming from your powertrain. Drive gently and smoothly as possible and avoid rapid speed changing. Do aware of your tyre air pressure to eliminate any drag oppose to CVT, plus good air pressure also safe fuel and tyre thread. 

FLX CVT Fluid. Notice the URL? Go to order!
CVT care are simple, perform service according to time and used only standard CVT fluid which is ExxonMobil EZL799 CVT Punch Transmission Fluid. It is best recommendoed to change the CVT Fluid at 40,000 Km mileage although Proton claim that the CVT is less maintenance compared to conventional tranny it is wise for us to be secure and play safe right? 



CVT fluid change needed almost 4 litre of fluid. EZL799 CVT Fluid comes in 1 Liter and its sold at MYR45 per bottle. CVT fluid changes should only be perform at Proton Service centre as FLX CVT needed a special tools for the jobs. EZL799 can be obtained also at the SC. 

So, be wise all. Notice your mileage all the time. Dont let your CVT runs on old fluid let it loose and run smooth. 

KKU et.al

p/s : Raya is coming, so get your cars well service and maintain. Safe journey to all. Selamat Hari Raya.


75 comments:

  1. get dilemma on this issue right now..reading back my old article for reminder..funny lol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam admin...nak tanya sikit
      Enjin saya meneran sekejap lps tu lampu cvt bernyala sekejap sahaja..lps tu hilang...knp ye ..minta tolong..sbb saya baru je pakai kereta ni

      Delete
    2. Salam admin...nak tanya sikit
      Enjin saya meneran sekejap lps tu lampu cvt bernyala sekejap sahaja..lps tu hilang...knp ye ..minta tolong..sbb saya baru je pakai kereta ni

      Delete
    3. Try tgk dekat area gear box or radiator tu ada kesan basah tak (minyak)....klau ada cepat2 p pusat service huhu....

      Delete
    4. Hi..lampu cvt saga flx sy selalu menyala bila enjin dihidupkan. Sebelum ni dah bawa pergi sc dan dia suspect SAT button issue. Dah 2 kali tukar yang baru tapi still menyala lagi. Mohon pencerahan

      Delete
  2. Minta bantuan anda bila nak tukar CVT punch transmission fluid perlu tukar CVT oil filter & gasket ke? Ada ke perlu turun engine untuk memasang cvt oil filter itu..?

    ReplyDelete
  3. Hi..tq for viewing my blog..bru2 ni sy pg tkr minyk cvt sy..pg tkr dkt sc..slps mggunakan cvt oil bru sy dpti prestasi kereta sy sprti mse sy mula2 beli dhlu..caj smua tkr myk cvt kt sc ialah myr249.. utk mnkr cvt tiada turun enjin dilakukan..lainlah kalau anda sedang melakukan servis enjin menyeluruh..

    ReplyDelete
  4. salam.. nak bertaye..mmg cover engine x diberi ker? dan satu g pedal brek memamg tinggi dr pedal minyak ke? masalahnya tinggi sangat bahaya gak tu..

    ReplyDelete
  5. Hi nor azlan..maaf reply lmbt..ye cover x diberikan sbg stok..anda hrus menambah wang utk mendapatkan cover engine..sy juga pernh bertanyakan soalan yg sma dgn proton sc..dn jwpn yg sme diberikan oleh mereka..lngkh utk mengatasi yg sy lakukan ialah tidak menlanggar lopak air dn memandu dgn selamat ketika hujan..sy juga ad memandu vios dn sy dapati pedal minyk dn brek mmg berbeza ketinggaan juga..jdi sy xde mslh tersebut..utk fine tune perihal tersebut anda boleh merujuk ke bengkel modifikasi yg berdekatan mungkin mereka dpt mmbntu anda..;)

    ReplyDelete
  6. Bro nk tanye.... Klu ada gear cvt xleh kena lopak air ke??? Alamak...mcm leceh je ni.... Nk cuci kereta kt bhgian enjin xleh la ek...
    Minyak cvt tu kena tukar bila ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi double master, bkn mslh kete ad gear cvt x blh kne lopak air. ak tekankan kt sini bile enjin saga flx campro aku tu xde penutup enjin atas cam enjin campro sebelum ni. kalau ko ad beli enjin cover ak rse xde mslh ko nk langgar lopak air. ak je rse cm x selamat klu nk langgar lopak air ni yela mane tau klu ad lubang ke ap ke. ye tak? klu nk cuci enjin ak rse xde mslh cuma sila tutup bateri dgn plastik takut short plak nnt. ak pn prnh cuci enjin campro saga flx ak ni, smpai hri ni xde mslh lgi. minyk cvt ko tukr ikut dlm manual. ak dh tukr hri tu bile cecah 40k. sori lmbt reply bro.

      Delete
  7. I read this paragraph completely concerning the resemblance of newest and preceding technologies,
    it's remarkable article.

    Feel free to visit my site; how to find a contractor|roofing oahu|island of oahu|roofing contractors honolulu|roof replacement|honolulu roofing|roofers honolulu|roofing company|roofing jobs|slate roofing|oahu roofing|superior roofing|roof repair|quality roofing|steel roofing|slate roof|honolulu roofing companies|roof replacement cost|oahu homes|cool roof hawaii|rubber roofing|new roof|roofing service|metal roofs|commercial roofing hawaii|commercial roofing|roofing installation|hawaii roofing contractors|roofing materials|roofers in hawaii|roof installation|roof sealant|reliable roofing|affordable roofing|roof inspection|roofing material|metal roof|oahu contractors|hawaii roofing|honolulu on oahu|roofing supplies|flat roof|roofing repairs|local roofing company|roofing repair|industrial roofing|roofing co|commercial roofing companies|roofing companies in hawaii|leaking roof|flat roof materials|roof coatings|roofing and siding|cool roofing|best roofing shingles|large commercial roofing company|flat roofs|flat roof repairs|roofing company reviews|rubber roofing material|roof material|cost of roof replacement|new roofs|roof systems|roofing a house|steel roofs|roofing specialist|local roofing|contractor roofing|flat roof replacement|roof restoration|rubber roofing materials|commercial roofing repairs|oahu property search|reroofing|flat roof construction|replace roof|roof estimates|beachside roofing hawaii|roof service|commercial roofing repair|roof repair estimates|honolulu contractors|commercial roofing services|industrial roofing companies|roof waterproofing|certified roofing|roof quotes|commercial roof repairs|best roofing contractors|roof specialist|right roofing|city roofing|find a roofer|house roofing|best roof|best roofers|professional roofing contractors

    ReplyDelete
  8. Boleh sy taw...cover engine agak2 berapa harga dia???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi wawa najwa, cover engine di Proton SC berharga dalam lingkungan RM 190..

      Delete
  9. Salam & hi bro.
    Boleh tak nko buat post camne nak cuci enjin saga tu. klu bulih foto sekali..
    rasa tak confident je nak cuci sembarangan. takut masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. der. sori lmbt rply. nk cuci enjin kdai basuh kete blh buat. ak prnh cuci kt kdai skli dorg pkai waterjet tembak lalu2 je. and yg penting bateri ko dorg bungkus dgn plastik supaya x kena air. nnt kena air sje je short.

      Delete
  10. Hi Faizul. aku drive flx 2013 & dah byk laman aku bukak psl cvt sb aku ada problem lampu cvt menyala dan semput tiba2 waktu drive sejak minggu lps. 2 SC aku berubat tp dorang pun blurr & pg ni masih sakit. tiap hari aku drive lorong kiri utk senang ke tepi & berhenti. benggang jugak dibuatnya tiap pagi. tengahari ke malam elok pulak. kot ada petua terbaru atau ubat utk penyakit ni, silakanlah share ya. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dom,
      dh check lampu brek ketiga? rsenye lampu nk tebakar tu. juga tukar SAT button kt gear console.
      dh cuba?

      Delete
  11. Aduyaiii..ingtkn kerta sy je lampu cvt mnyala..😂😂😂

    ReplyDelete
  12. Salam nk tye sy xfham CVT tu untk manual ke auto?sy pkai saga 1.3 flx manual tq

    ReplyDelete
  13. Salam nk tye sy xfham CVT tu untk manual ke auto?sy pkai saga 1.3 flx manual tq

    ReplyDelete
  14. cvt untuk auto shj

    ReplyDelete
  15. Bang, kalo lmpu cvt menyala kna tukar cvt oil ke?? Bahaya x??

    ReplyDelete
  16. Bang, kalo lmpu cvt menyala kna tukar cvt oil ke?? Bahaya x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss adilla, ad byk sbb knp lampu cvt menyala. kdang2 lampu brek ketiga nk terbakar pn blh meyumbang kpd lampu cvt menyala. ad juga sbb butang sat yg terletak pd kepala gear tidak berfungsi dgn baik blh mnjdi penybab kpd lmpu tersebut menyala. sebagai tanda aras sila patuhi mileage servis kereta anda. sy rsa itu lbh baik.

      Delete
    2. Kalau cVT indicator menyala ada beberapa kemungkinan

      1. Gearbox fluid cVT panas ni kalau selalu merempit.

      2. Kena update software cvt

      3. Butang SAT rosak. Ini mungkin sbb habuk melekat kat celah celah tu. Minta sc tukar kalo under warranty.

      Cvt by punch ni sebenarnya sangat reliable dan tiada masalah unless benda kecik kecik saja...
      Kalo korang kena gearbox cVT Nissan murano. ... boleh muntah. Nk tukar baru harga satu harga proton saga flx.

      Delete
  17. Salam..

    Lampu cvt tu terletak kt mana? Hihi..
    Function button Sat tu utk jalan 100km keatas ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lampu isyarat cvt terletak di papan pemuka kereta anda. jika anda bertanyakan soalan ini saya rasa anda belum pernah menemukan lampu isyarat CVT tersebut. function button SAT tidak terhad untuk jalan 100km shj malah anda boleh menggunakan SAT pada 0km sekalipun kerana SAT tidak memberikan apa-apa kelebihan kpd CVT anda melainkan membuatkan anda seperti merasakan anda sedang memandu kereta automatik jenis lama. Walaubagaimanapun, setelah beberapa tahun menggunakan Saga FLX CVT saya, saya dapati menggunakan SAT akan memanjangkan penukaran gear CVT anda, dalam erti kata lain, iainya amat sesuai digunakan untuk memecut laju walhal menggunakan "L" adalah lebih tepat berbanding SAT.

      Delete
  18. Assalamualaikum En.Faizul,

    Lampu cvt saye penah mnyala bbrape kali. and setiap kali menyala kete mmg xkan bole start. kene tggu sminit dua, start enjin balik baru okay. apa yg kite perlu buat ye kalau camtu? dan.... mcam yg en.faizul kata, mslh cvt bole juge dsbbkan prob brek ketige kan. kalau lampu lain yg prob bole jd sbb cvt prob ke? lagi 1... kalau kete kdg semput tu dsbbkan cvt jugak ke?? Bole tlg cdgkan ap solusi trbaik utk masalh nie dan apa cara bole elak masalah cvt nie. trime ksh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam En.Syamimi Bustam,

      Terima kasih diatas kesudian melawat di Blog kerdil saya ini. Permasalahan lampu CVT tuan menyala sehingga menyebabkan kereta tidak boleh dihidupkan dan hanya selepas beberapa minit barulah kereta dapat dihidupkan. Pada pandangan saya yang tidak seberapa ini, saya menjangkakan yang permasalahan tuan ini agak kronik kerana lampu menyala sebelum enjin dihidupkan lagi. Jadi saya ada beberapa soalan untuk tuan, pertama, Sudahkah tuan menjalankan servis ke atas CVT anda? Samaada penukaran minyak CVT dan penukaran penapis minyak CVT tersebut. Kedua, sudahkan anda melakukan pemeriksaan terhadap butang SAT yang terletak di gear knob anda? Jikalau kesemua ini tuan sudah lakukan saya rasa masalah CVT anda adalah masalah gearbox CVT itu. Tentang kaitan Lampu brek ketiga dan Lampu CVT di papan pemuka, setakat ini saya hanya mengetahui bahawa Hanya lampu brek ketiga yang membawa permasalahan kepada isyarat lampu CVT menyala. Lampu brek yang lain tidak menjejaskan sensor CVT itupun pada keadaan STOK bukan setelah berlakunya pengubahsuaian. Masalah Semput, masalah ini sekarang saya sedang hadapi. Semput berlaku pada permulaan perjalanan terutamanya pada level suhu air kereta masih pada bar kedua. Semput saga saya akan hilang pada bar ketiga yang menunjukkan bahawa kereta sudah panas sepenuhnya dan berada pada keadaan optimum. Semput akan muncul kembali apabila saya memulas habis stereng semasa mahu membelok iainya sama pada D atau pada R sekalipun. Asalkan pusing habis stereng RPM enjin akan menjadi tidak stabil. Namun hal ini tidak menganggu perjalanan jauh, tetapi ia tetap menjadi masalah semasa mahu keluar atau masuk ke kawasan parkir. Berbalik kepada masalah semput En.Syamimi, saya cadangkan En.Syamimi melakukan pemeriksaan dibengkel berdekatan kerana masalah semput tersebut mungkin berpunca daripada Enjin itupun saya mengandaikan bahaw En.Syamimi sudah melakukan servis enjin secara berkala dan semua komponen enjin berkeadaan baik. Sekian. Harap membantu.

      Delete
    2. Sy pernah alami masalah yg sama.. Lampu cvt menyala dan kereta xleh start.. Solusinye, pergi ke sc hq kt shah alam dan updatw firmware ecu. Sc bese xde tool utk update ecu. Lepas update ecu, sy dh xde hadapi masalah lampu cvt menyala.

      Delete
    3. Sy pernah alami masalah yg sama.. Lampu cvt menyala dan kereta xleh start.. Solusinye, pergi ke sc hq kt shah alam dan updatw firmware ecu. Sc bese xde tool utk update ecu. Lepas update ecu, sy dh xde hadapi masalah lampu cvt menyala.

      Delete
    4. sy pernah kena juga mslh ni last year.. update firmware masih tak setel.. lepas tukar relay, kereta sampai hari xda masalah lagi..

      Delete
  19. Hi. Baru td lampu cvt menyala and gear stuck kat O. Panicked. To mekanik dtg tunjuj cam mana guna gear release. Mileage skarng... 40500 km. Then baru baca blog nie. I guess esok bawak p SC. Thanks for the info. Will deal with proton.

    ReplyDelete
  20. Correcrion... stuck kat P.

    ReplyDelete
  21. Correcrion... stuck kat P.

    ReplyDelete
  22. Hi. Baru td lampu cvt menyala and gear stuck kat O. Panicked. To mekanik dtg tunjuj cam mana guna gear release. Mileage skarng... 40500 km. Then baru baca blog nie. I guess esok bawak p SC. Thanks for the info. Will deal with proton.

    ReplyDelete
  23. Assalam..
    Kereta sy exora bold turbo auto. Lampu cvt menyala on n off. Dah 2 kali pergi SC tapi masalah masih berulang. Yg dibuat oleh SC adalah reset sistem yg mana sy sendiri pon kurang faham. Ape yg boleh sy buat ye?

    ReplyDelete
  24. Assalam..
    Kereta sy exora bold turbo auto. Lampu cvt menyala on n off. Dah 2 kali pergi SC tapi masalah masih berulang. Yg dibuat oleh SC adalah reset sistem yg mana sy sendiri pon kurang faham. Ape yg boleh sy buat ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Check lampu ketiga terbakar atau tidak..kemudian check SAT button wire connection ada masalah atau tidak.

      Delete
  25. Apa kegunaan button SAT tuan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan, SAT atau Stepped Automatic Transmission adalah butang yang akan mengaktifkan mode SAT kotak gear CVT anda. Semasa SAT mod diaktifkan kadar penukaran gear kotak gear CVT akan berubah karakteristiknya. Mod SAT akan menyebabkan kotak gear berfungsi seumpama kotak gear automatik konvensional iaitu setiap penukaran gear akan dapat akan rasai atau istilahnya "jerking". Kegunaan SAT juga dikatakan amat sesuai ketika untuk memotong namun iainya tidak berfungsi seperti OD (overdrive) kotak gear automatik konvensional.

      Secara teori Leman, kotak gear Vios 4 kelajuan model pertama ialah kotak gear automatik konvensional.

      Delete
  26. sekadar berkongsi. baru ni ad langgar lopak air masa tengah memecut ~100km/j, masa langgar lopak air, tayar slip sebelah, lps tu lampu cvt menyala kejap dlm sesaat. lps tu ilang. kpd semua hati2 bila hujan, jangan tekan pedal minyak habis mcm nak memotong klau ad lopak air. tp saga flx cvt best pecut. laju. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy nasihatkan supaya jangan menlanggar lopak air..difahamkan kereta FLX adalah ringan dan risiko untuk kereta melambung dan skid di atas air adalah tinggi..

      Delete
  27. Lampu cvt sy.lau sy baru start kete die myala ..pastu tgu beberapa minit die hilang..camane tuh ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama mcm sy..SAT button faulty mungkin..sy biarkan aje..

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Salam..sy nak tnya.. Kalau kita xguna button SAT ada apa2 masalah x yg akan timbul..?

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Salam..sy nak tnya..kalau sy xguna button SAT ada apa2 mslah x yg akan timbul

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..tiada masalah akan timbul kalau tuan tidak menggunakan button SAT..

      Delete
  32. Aslmkum bos, sy nk tanya sebab sy ada kemusykilan, cvt warning light, kadang kadang menyala, kadang2 tak menyala, masa drive tiba tiba menyala, kadang2 tak, risau juga sebab kereta selalu jalan jauh

    ReplyDelete
  33. Aslmkum bos, sy nk tanya sebab sy ada kemusykilan, cvt warning light, kadang kadang menyala, kadang2 tak menyala, masa drive tiba tiba menyala, kadang2 tak, risau juga sebab kereta selalu jalan jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes tuan sme mcm sy..sila pg sc dn jalankan pemeriksaan..sblm itu sila periksa lampu brek ketiga tuan..mgkin hndk terbakar..

      Delete
  34. salam...sy nk tya ni..knpa kete sy xdapat start,kosong je...meter rpm trus g ke 8 n lampu cvt mnyala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila periksa tombol gear ad pada D atau P..Jika betul pada P anda ada mslh bateri..

      Delete
  35. Assalam..tumpang tnya..sy nak beli kereta boleh x tuan syorkan saga flx auto n pesona auto? Bnyk masalah ke kedua jenis kereta ni tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..sy selaku rakyat biasa agak gentar memberi pendapat kepada Ayahanda Long..bimbang jika tersalah pilihan..maafkan saya..

      Delete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. assalamualaikum..kereta saya selalu keluar sensor cvt serta tidak boleh bergerak ketika ditekan pedal minyak.kene matikan 5,6 minit baru boleh start balik dan kreta boleh gerak.masalah ini selalu terjadi kadang2 waktu jalan jem

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum.saya pengguna saga flx sv.saya nak tanya.automatic transmission oil memang kena tukar ya.ke kalau pakai cvt kita kena tukar cvt transmission oil sahaja atau memang kena tukar dua dua

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum.. saya beli kereta saga flx pd thn 2012, ptama skali masalah blaku pd tgn 2014. masa kerta tgh bergerak tiba2 naik indicatorlampu cvt. enjin perlahan pastu terus mati. saya call centre dia suruh pdmkan enjin, keluarkan bateri dn stat balik enjin. lps tu enjin bole stat tp lampu cvt tu msih mnyala kecuali butang SAT tu di on kan. kenapa ya?

    ReplyDelete
  40. prob sy sama..cvt nyala stiap kali on engine..dlm beberapa minit dia padam..penah skali p sc n dorg tukar button sat..tp lepas pada tu stil jd lg..now biarkan je sbab check myk cvt stil baru lg.

    ReplyDelete
  41. prob sy sama..cvt nyala stiap kali on engine..dlm beberapa minit dia padam..penah skali p sc n dorg tukar button sat..tp lepas pada tu stil jd lg..now biarkan je sbab check myk cvt stil baru lg.

    ReplyDelete
  42. Asalam tuan blog...
    Kalau kita tukar minyak cvt jenama lain boleh ke...minyak cvt ni sama je ke semua?

    ReplyDelete
  43. Asalam tuan blog...
    Kalau kita tukar minyak cvt jenama lain boleh ke...minyak cvt ni sama je ke semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku pun tertanya2..sebab petronas punya baru 20 sebotol. Jimat tuuu

      Delete
  44. Salam admin. Hr ni kereta 3 kali gear jadi kosong ms berenti. Ml2 lampu cvt menyala pas2 gear trs jd kosong. Kena matikan enjin dulu pas2 start semula. Sy br lps tkr mnyk cvt tp tak tkr sekali gn filter. Ade kaitan ke dgn tak tkr filter tu?. Sbb sy dh g proton td cek,die org agak2 masalah drive mode sensor.

    ReplyDelete
  45. Salam admin. Hr ni kereta 3 kali gear jadi kosong ms berenti. Ml2 lampu cvt menyala pas2 gear trs jd kosong. Kena matikan enjin dulu pas2 start semula. Sy br lps tkr mnyk cvt tp tak tkr sekali gn filter. Ade kaitan ke dgn tak tkr filter tu?. Sbb sy dh g proton td cek,die org agak2 masalah drive mode sensor.

    ReplyDelete
  46. salam... hi kete saya saga flx tetiba lampu cvt menyala.. suami saya baru tukar minyak cvt tu.. dah saya servis kete saya..
    dah check kalu2 lampu brek ada masalah ka... tp ternyata xda..
    apakah sebab dye menyala??

    ReplyDelete
  47. Elok pergi sc proton atau bengkel luar? Untuk maslh lampu tu? Dan bnyk ke beza harga? Dngar proton agak tekan harga berbanding bengkel luar?

    ReplyDelete
  48. Hi all. Kalau pakai petronas punya atf fluid ok tak? Sebotol baru rm20.00. Jimat sikit..hahah

    ReplyDelete

We keep this comment box as traditionally possible for all convinience, no need of G+ account, no need of CAPTCHA, no need of approval, that is how we really want to hear your feedback and opinions. So feel free to leave your thought, comment, recommendation, opinions and suggestion to us. We will tried to answer and take action from your thought as your thought is a gold to us to make this blog better. Thank you for all your times here at The Golden Sentinel. Open comment to all. TQ

Best out there

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...