Passionate readers

Wednesday, 25 July 2012

HE cedera lagi


 
13 July 2012 - Sebagai sebuah kereta yang digunakan sehari-hari HE (from today FLX aku diberik nama HE, suggested by someone special) akan ditempatkan di tempat yang paling selamat aku boleh dapatkan untuk ditinggalkan. 

Tempat tersebut haruslah teduh, tidak berhabuk, dan selamat. Selamat itu memang susah nak cari. Mana taknya, masuk insiden yang ini dah kali kedua HE kena usik dengan orang lain.


Terbaru, HE kena cuit lagi. Memang ramai pulak yang berkenan nak berkawan dengan HE ni, tapi berkenalan dengan cara yang salah. Aku tak tahulah apa salahnya HE tu, nak kata kereta mahal tak la jugak, murah je pun, nak kata lawa sangat, alahai, kereta Proton je pun. Kedua-dua kejadian ini berlaku kat kawasan parkir kereta tapi kali ini kat parkir tempat aku berkerja. Elok-elok HE duduk tercongok kat situ ada juga orang datang kacau. Ish, ap la yang tak kena kat kau ni HE..huhu..
 


Aku cuba menghilangkan kesan geselan dengan menggunakan Soft 99 botol biru standard gaban yang boleh didapati kat mana-mana pusat beli belah. Puas juga aku mengosok untuk menghilangkan kesan geselan tersebut.

Namun,ternyata kesan geselan itu agak parah berdasarkan kehilangan cat di bahagian bumper dalam 6cm. Aku bersyukur kerana kesan geselan itu tidak mengemekkan fender dan menanggalkan bumper. Semua klip pada bumper masih lagi intact dan berfungsi dalam kondisi yang terbaik. 


Soft 99 pula menjalankan tugasnya sehabis baik dengan membantu aku menanggalkan kesan trade paint kt kawasan luka tu. Memang dari zaman ayah aku lagi dia memang dah pakai Soft 99 ni macam brand Brasso and AutoSol la. Memang reliable dan efektif dalam menanggalkan kesan kotoran yang degil dan memecahkan kapla. Soft 99 ni untuk cat kereta standard ada jugak Soft 99 botol silver memang khas untuk cat metalik kereta. Aku dah survey harga untuk Soft 99 silver tu, hargenyer MYR 27.00 ke bawah kat Tesco. Nak beli tapi memandangkan yang biru tu nak habis punya la makan tahun maka aku membatalkan niat. Jimat jimat sikitttttt


Next plan aku ialah mendapatkan auto touch up paint sama matching dengan kaler kereta aku. Cat ni didatangkan dalam botol kecik sama saiz dengan botol buncho dan boleh didapati di mana-mana kedai aksesori kereta. Cat dia plak memang sama 90% dengan cat kereta korang. Masalahnya aku difahamkan yang iainya didatangkan dalam warna basic sahaja tapi aku harus cuba cari dulu itu yang penting, cuba. 



Setelah aku menilik dan meneliti beberapa kali, kesan geselan itu tidak berapa kelihatan, iainya hanya akan kelihatan bila korang merenung dan mengelipkan mata sebelah kanan sebanyak tiga kali baru korang akan nampak kesan geselan itu. Kecik sangat tapi boleh la wat post kt blog. bosang bosang boh. Hehe

Thank you for reading.

1 comment:

We keep this comment box as traditionally possible for all convinience, no need of G+ account, no need of CAPTCHA, no need of approval, that is how we really want to hear your feedback and opinions. So feel free to leave your thought, comment, recommendation, opinions and suggestion to us. We will tried to answer and take action from your thought as your thought is a gold to us to make this blog better. Thank you for all your times here at The Golden Sentinel. Open comment to all. TQ

Best out there

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...