Passionate readers

Saturday, 5 July 2014

AUTO: TUKAR MINYAK CVT ANDA SEBELUM 45000km


Aku sudah menukar minyak gearbox CVT ku pada bulan lalu. Perbezaannya memang amat ketara. 


Sebelum aku menukar minyak CVT tersebut, aku dapat merasakan bahawa HE agak lembap dan respon gear terhadap jalan raya agak lambat. Apabila aku membuka penghawa dingin pada kadar normal aku dapat merasakan respon gear HE dengan jalanraya agak lambat. 

Setelah melakukan penukaran minyak gearbox CVT He sudah semakin cekap dan respon dengan jalan raya semakin padu dan tajam. Aku dapat rasakan pergerakkan He semakin tangkas dan cekap. Penukaran gear CVT-nya juga semakin cekap dan cepat. Aku dapat rasakan juga kelancaran dan kelembutan gear ditukar pada setiap masa. 

Minyak CVT He aku tukarkan pada kilometernya tertulis 49523. Penukaran minyak CVT oil disarankan ditukar setiap 30000km. Aku telah membaca manual Proton Saga FLX dan jika ingatan aku tidak silap minyak CVT FLX ditukar setiap 50000km. Aku yang merasakan kebimbangan terhadap kesihatan kotak gear CVT He terus melakukan penukaran minyak CVT secepat mungkin. Oh, tidak lupa juga desakan isteriku supaya menukarkan minyak tersebut bila ada kesempatan. 


Aku melakukan penukaran minyak CVT di pusat servis Proton kerana aku telah disajikan dengan cerita dan pengalaman pengguna CVT lain dimana mereka melakukan penukaran di bengkel servis biasa dan CVT mereka rosak beberapa hari kemudiannya. AKu tidak pasti apa punca kerosakan tersebut dan bagaimana iainya boleh berlaku. Berdasarkan kepada pengamatan aku, iainya ada berkaitan dengan cara penukaran minyak dan jenis minyak yang digunakan. Aku juga difahamkan bahawa untuk menukarkan minyak CVT sejenis peralatan istimewa diperlukan kerana Punch CVT Saga FLX ini lain daripada CVT Jepun diluar sana. 

Aku juga telah pergi ke beberapa kedai servis kereta biasa dan menawarkan mereka peluang perniagaan untuk menukarkan minyak kotak gear CVT-ku namun kesemua mereka menolak dengan alasan tiada pengalaman, tiada minyak CVT dan juga tidak yakin dengan kemahiran sendiri. Maka, aku simpulkan bahawa memang penukaran minyak CVT tidak seharusnya dilakukan di kedai servis kereta biasa selain daripada Pusat Servis Proton sendiri. 

Jumlah kos penukaran minyak CVT He ialah MYR249.00 di Proton Pusat Servis. 

Kita tunggulah beberapa tahun lagi apabila kereta Proton CVT sudah biasa keluar masuk kedai pada ketika itulah harga untuk menukarkan minyak CVT akan turun sedikit.
http://www.emailcashpro.com
http://thegoldensentinel.blogspot.com

46 comments:

  1. View other Seattle Free Stuff articles or visit Cindy's blog at for frugal
    tips, free stuff and advice on saving money. Online courses also provide baby boomers the chance to learn something new.
    "Next class we will begin learning about Impressionism.

    my blog post dslr photography tips; youtube.com,

    ReplyDelete
  2. RM249.00 termasuk cvt oil, upah dan gearbox filter ke..?

    ReplyDelete
  3. Kpd anon 13 aug..ye smua termasuk cvt oil upah dn gearbox filter..harga mgkin berlainan, sy x jamin..tpi itu harga yg sy dpt..:)

    ReplyDelete
  4. Please note that this is a 1 track recorder so any previous recording is overwritten. Most of the horror stories you have heard about dating occur when daters rush
    the process. The internet is the best and cheapest way to help you improve your photographic skills.



    Feel free to visit my blog - photography programs online

    ReplyDelete
  5. tukar dekat proton sc mana?saya survey 600 lbh..

    ReplyDelete
  6. ada kawan tkr cvt oil rm160 4 liter, cvt filter rm235, upah rm80. saya rasa mcm awak x tkr cvt filter je... di servis di pusat servis proton kajang. -umar-

    ReplyDelete
  7. I have taken quite a few of these workshops, and have been quite pleased with all of them.
    Take photos from the top of a hill, or off the side of a yacht.
    Nikon Digital camera price in India is easy matches to the cost and quality sensitivity of the crowd and relatively quite affordable.


    My web site: short photography courses london

    ReplyDelete
  8. Try to make one particular posture as natural as feasible.
    In addition, create a sense of beauty by adding themes to the frames either with the help of a professional designer or
    personalized one. The internet is the best and cheapest way to help you improve your photographic skills.


    Also visit my blog post; dslr photography basics

    ReplyDelete
  9. This is my first time pay a visit at here and i am really pleassant to read all at
    one place.

    Have a look at my web blog - Click On this site - enotecalacambusastresa.weebly.com,

    ReplyDelete
  10. baru tukar semalam kat workshop biasa tp gearbox oil dia amek ori dari proton..skg baru kan, warna biru dan bau wangi sket..1L harga dia charge rm55, so total 220 sbb 4L...mungkin workshop tuh amek untung sket kot..tp my point is dia barukan dan harga lebih mahal, dlu 40 lebih je..

    ReplyDelete
  11. hi semua. if da tuka minyak gearbox pade km ke 40000, kene tuka lagi ke pade km 60000?and filter tu Memang mesti tuka ke? nape mase SC tuka minyak mase 40000 dorang xtuka filter? nape mase 60000 dorang cakap disarankan tuka filter? sy pegi SC semalam and total service sy rm1100. tuk penukaran minyak gearbox saje suda dekat m800. ade lagi few things yang die list kan tapi sy xingat..sy just ingat minyak and filter. each cost rm200. betul ke SC tu? minta bantuan since sy woman single driver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh sy tahu kereta ap cik pandu?

      Delete
    2. Owh sorry. flx1.6 se. da 2taun.

      Delete
    3. Owh sorry. flx1.6 se. da 2taun.

      Delete
  12. Owh sorry. flx1.6 se. da 2taun.

    ReplyDelete
  13. Sy rse cik puan mengambil pakej service bulanan proton sc..sy x.mengatakan yg proton sc tersebut silap..tetapi sebelum melakukan sebarang servis dan pembaikan adalah mustahak untuk mengetahui berapa kos yang kita akan bayar untuk sebarang pembaikan..mungkin ini merupakan kali pertama cik puan melakukan servis di proton sc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope.sy xpernah miss service kerete di sc.Dan sy xpernah tuka2 sc.sy hanye pergi 1 sc sahaja di pandamaran klang.
      sy just pelik nape mase sc tuka cvt oil pade km ke 42k, sc xtuka cvt filter.
      the next day sy pegi balik,sc cakap dorang xperasan yang sy da tuka cvt oil mase 42k.so sc xjadi tuka cvt oil sy hari tu. so the next service tuk cvt oil lepas ni, sy kene ikot saranan sc ke tuk tuka cvt filter sekali?

      Delete
  14. baru-baru ni saya ada tukar cvt oil tapi cvt filter sy x tukar. harga minyak satu botol (1 liter) rm40 dan memerlukan 5 botol (rm200). boleh ker tukar minyat cvt tanpa filter. terima kasih atas maklum balas anda semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi MI, sama seperti sy yg mnukar minyk cvt tnpe menukar filter..stkt ni smua ok..skrg dh lbh 5k mileage..boleh sy thu brpe mileage MI Roslinda semasa melakukan penukaran minyk cvt?

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. terima kasih kerana maklum balas pertanyaan sy. sy tukar cvt oil mileage kereta 65560. mulanya sy pergi sc di kepong dan menyarankan kpd sy untuk tukar oil cvt sekali dgn cvt filter termasuk major service dgn jumlah rm910. sy minta buat cvt oil dulu tp advisor cakap x boleh sbb perlu ikut spec. so sy kata kiv dulu dan cuba tnye di sc batu caves. di sc batu caves sy buat minor service dan labour (rm90 termasuk upah tukar cvt oil) tanpa filter. kalo ikut buku panduan kena tukar setiap 60000km

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dh reply. Sila layari http://thegoldensentinel.blogspot.com/2014/07/auto-tukar-minyak-cvt-anda-sebelum.html?showComment=1417096940779&m=1#c5810280202351734061

      Delete
  18. Sy menyarankan utk melakukan penukaran cvt oil filter kerana mileage kereta mi roslinda sudah berapa pada takat 65k. Adalah bijak untuk melakukan penukaran tersebut dan juga sedikit major service. Memang cvt oil dn filter hnya blh dilakukan di proton sc tetapi major service blh dilakukan di mana-mana bengkel yang anda rasakan boleh dipercayai dan berpatutan. Sekali lgi, sy sarankan utk melakukan major service dan cvt oil filter di sc. Tidak salah untuk berbelanja lebih dn manjakan kete kesygn kita kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ker sy lakukan penukaran cvt oil filter sedangkan sy sudah pun membuat penukaran cvt oil?

      Delete
    2. Berdasarkan ilmu sy yg cetek, bile melakukan cvt oil filter oil filter cvt akan turut ditukar..ini kerana oil filter cvt terletak didalam gearbox tersebut..maka sebarang penukaran akan membabitkan pembuangan cvt oil sedikit.

      Delete
  19. hi.. sy ade kemushkilan.. sy telah menukar cvt oil dengan kos 700++..
    cvt oil rm50x4 = 200
    transmission filter 270
    hose return ( sbb da keras ) r rm58x2 = 116
    scan n tuning 75
    saya nak tanye memang sume yg ditukar ini memang patot ditukar n betol ke harga yg diberikan? pliss

    ReplyDelete
  20. Depend pd kerosakkan..smuanya berbaloi sbb utk elak kerosakkan..ad beza x lps tukr?..buat servis dkt sc ke?

    ReplyDelete
  21. baru ja tadi servis proton saga flx 1.6, tukaq minyak hitam + filter termasuk cvt gear oil + filter gak sekali upah plus gst (derma kat najib) mau dekat 700.. muahahaa..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum..... cdg nak bli saga plus... dilemanya nak pilih manual atau cvt.... btul ke cvt saga slalu problem sptmana yg diuar-uarkan..... pandangan/nasihat anda?

    ReplyDelete
  23. Pergh servis saga kalah servis honda... Mentaliti org jgk servis kete tempatan murah padahal same je ngan kete luar...

    ReplyDelete
  24. Salam..nak tanya sket..ape beza minyak gearbox cvt yg botol kaler kuning cream ngan biru?...sapa2 boleh bg pencerahan...mohon bantuan..

    ReplyDelete
  25. Salam..nak tanya sket..ape beza minyak gearbox cvt yg botol kaler kuning cream ngan biru?...sapa2 boleh bg pencerahan...mohon bantuan..

    ReplyDelete
  26. Nak tanya.. saya sd tukar mnyk gear box proton. Yg asal mnyak tu warna merah kan. Jd dia ganti mnyak gear box biasa bukn cvt. Tiada ape2 jg kh tu. Cz d work shop tu cakap dia x berani tukar mnyak lain. Tpksa ikut mnyak warna tu.. risau pulak. Bajet nak servis proton tak cukup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahaya..CVT ad minyak khas dia, mmg x sesuai guna minyak ATF malah guna minyak CVT kete lain..sy x syorkan..

      Delete
    2. Sma mcm situasi sya tukar dkt bengkel biasa bila p tuning dkt proton service .proton srvce kata minyk 2 bkn utk CVT...nak tukar dkt proton servce budget x cukup.

      Delete
  27. bro sya pakai saga flx se 1.6,mileage bru 63k kereta dah bergegar.lagi 1 kalau turun bukit gear drop sampai rmp naik dkt 4k.mohon bantuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bos..63k gegar kt mne tuan? kebiasaannya gegaran berlaku mungkin disebabkan engine mounting yang sudah haus atau sistem suspensi tuan mengalami masalah..tayar masih elok? balancing? alignment? sudah check? RPM 4k utk CVT pd sy adalah biasa, mgkin bukit yg tuan lalu sgt curam mmbuatkan CVT mengaktifkan gear 1 semasa menuruni bukit..CVT yg normal mmg akn tukar gear paling rendah mengikuti ceruman bukit tersebut..

      Delete
    2. Brpa kos nak tukar mounting saga flx

      Delete
  28. Bos......saya pakai flx 1.3auto dan sudah hampir masuk tahun yang ke 4. Jarak per batuan adalah 27+++. Soalan saya bilakah minyak CVT patut ditukar? Kalau mengikut dalam buku service kita di sarankan untuk menukar minyak cvt pada jarak 30K.

    ReplyDelete
  29. Nk tnye..nk servis flx 1.6 se setiap berapa mile meter ar??tq

    ReplyDelete
  30. saya pakai saga flx tahun 2012.. Sekarang Milage dah 119000. dulu saya tukar di kedai biasa je.. 1 botol RM45. total dalam RM190 termasuk upah,, sampai sekarang okay je.

    Sy baru tahu CVT ade timing belt & fitter.. Sapa tahu kos timming belt tu?

    wechat: Rashz666

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smpai sekarang ok ka..sy takut la coz baru 1 bln tukar myk auto oil tp bkn yg CVT...bila check di proton servce .myk tu bkn untk kereta CVT..takut juga ay

      Delete
  31. Sy pkai inspira kedai bgtau suh pkai mnyak cvt jl mitsubishi sbb proton punya x sesuai so btul ker? Minta pencerahan

    ReplyDelete

We keep this comment box as traditionally possible for all convinience, no need of G+ account, no need of CAPTCHA, no need of approval, that is how we really want to hear your feedback and opinions. So feel free to leave your thought, comment, recommendation, opinions and suggestion to us. We will tried to answer and take action from your thought as your thought is a gold to us to make this blog better. Thank you for all your times here at The Golden Sentinel. Open comment to all. TQ

Best out there

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...